A weboldal akadálymentes változatához kattintson ide!

Ásotthalom, mórahalom, Üllés és tompa iskolásai a rekultivációs vetélkedő döntőjében

Októberben hirdettek vetélkedőt a 26 település 5-8. osztályos általános iskolásai számára a szegedi regionális hulladékkezelési program – hulladéklerakók rekultivációja projekt keretén belül.

A tanulóknak két témához, a rekultivált hulladéklerakókhoz és a fenntarthatósághoz kapcsolódó feladatokat kellett teljesíteniük. Elsőként felkeresték a lakóhelyükön található szilárdhulladék-lerakó(ka)t, fotókat készítettek. A látottak és a fényképek alapján megtervezték, hogyan alakítanának ki a területen egy madárbarát kertet. Ötleteiket színes rajzokon mutatták be. Annak is utánanéztek, hogyan hasznosították máshol a rekultivált területeket. A
fenntartható fejlődés jegyében szemügyre vették iskolájukat, és kitalálták, hogy tehetnék sokkal környezetbarátabbá. Mindannyian szeretnék, ha iskolájuk megújuló energiaforrásokból biztosítaná az áramellátást és a fűtést, ha több zöld terület lenne az udvaron a sok beton helyett. A szelektív hulladékgyűjtés már nem idegen a kisiskolások számára, szinte minden iskolában bevezették.

Az első fordulós feladatok leadási határidejéig 8 nevezés érkezett. A munkákat a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Factory Creative Studio munkatársai értékelték. A december 12-i döntőbe 4 csapat jutott tovább:

• az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola 7.a osztályának csapata (csapattagok: Papp Kornél, Csóré Attila,
Fenyvesi Andor, felkészítő tanár: Kiss Andrea)
• a mórahalmi Móra Ferenc ÁMK 8.a osztályos diákjai (csapattagok: Szécsi Balázs, Szűcs Dezső, Szűcs Norbert,
felkészítő tanár: Murányi Gabriella)
• a tompai Szabó Dénes Általános Iskola 6.b osztályos tanulóiból verbuvált Rekultiv-Ászok csapat (csapattagok:
Szabó Kitti, Vankó Lili, Varga Viktória, felkészítő tanár: Nagy Bettina),
• az üllési Fontos Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 6.a osztályos tanulói (csapattagok: Ferenczi
Csenge, Márta Petra, Sári Hanna, felkészítő tanár: Hódiné Vass Magdolna)

A döntőt december 12-én, a Szegedi Városházán rendezik. A diákok erre az alkalomra előzetes feladatot is kaptak:
egy A3-as rajzon kell bemutatniuk a szelektív hulladékgyűjtést lépésről lépésre, nem elfelejtkezve arról, hogy miért fontos a szemét kiválogatása és miért jó ez nekünk és környezetünknek. A vetélkedő eredményhirdetését a december 12-i ünnepélyes projektzáró rendezvényen tartják, ahol az első három
helyezett környezettudatos ajándékokból összeállított csomagot kap. A csapatok mellett az iskolák is versenyeznek: az összesített versenyben legtöbb pontszámot elérő három oktatási intézmény értékes nyereményben részesül: az első helyezett ingyen, a második 75, míg a harmadik 50 százalékos kedvezménnyel tölthet 4 éjszakát a CSEMETE Egyesület Bugaci Oktatásközpontjában.

Meghívó

Sajtóközlemény