A weboldal akadálymentes változatához kattintson ide!

Több mint 414 ezer négyzetméternyi területet rekultiváltak az elmúlt másfél esztendő alatt és mintegy 60 ezer köbméternyi hulladékot szállítottak el a bezárt lerakókról a munkagépek, amelyek a 26
településen 2011 februárja óta dolgoznak. A rekultivációs projekt idén december 21-én zárul, a következő hetekben növényeket telepítenek, majd a műszaki átadás-átvétel következik. A rekultiváció 26 település 27 lerakóját érint: Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Domaszék, Dóc, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös (régi és új lerakó), Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Tompa, Üllés, Zákányszék és Zsombó bezárt lerakóit számolják fel és illesztik tájba.

A rekultivációról tartott október 15-i sajtótájékoztatón a mérnökszervezet részéről nyilatkozó Janotka János projektvezető-helyettes (ERUCON Konzorcium, vezető: EUROUT Kft.) elmondta: a mérnökszerevezet azért felel, hogy a megadott műszaki tartalomnak megfelelően készüljenek el a rekultivált lerakók. A mérnökszervezet az elmúlt hetekben műszaki ellenőreivel együtt bejárta a területet. Bíznak abban, hogy a munkálatokkal a kivitelező határidőre elkészül.

A kivitelező AS Szeged Konzorcium (vezető: A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft., tag: SWIETELSKY Magyarország Kft.) képviseletében Karakas József arról beszélt, hogy mivel a tavaszi növénytelepítést követően a hőség és a szárazság miatt a növények egy része elpusztult, a következő hetekben a cserjéket, fákat pótolják, és ahol szükséges, újrafüvesítik a területet.

A projekthez kapcsolódóan vetélkedőre hívják a 26 település 5-8. osztályos általános iskolás diákjait. Az első fordulóban a rekultivált hulladéklerakóval kapcsolatban kapnak feladatot a gyerekek, valamint a fenntartható fejlődés jegyében iskolájuk környezetén kell változtatniuk. Az első forduló feladatainak beküldési határideje november 5. A legjobb csapatok a decemberi döntőn küzdenek meg egymással az értékes nyereményekért: az első három helyezett csapat több tízezer forint értékben kap környezettudatos tárgyakból, tudományos kísérletekre alkalmas eszközökből valamint praktikus használati tárgyakból összeállított csomagot. Emellett az iskolák is versenyeznek, az ő díjuk a CSEMETE Egyesület Bugaci Oktatóközpontjában helyezéstől függően grátisz
illetve kedvezményes szállás. (A teljes felhívás itt olvasható.)

A 2012 decemberében befejeződő, mintegy 2,7 milliárd forintos összköltségű beruházás célja, hogy az ide vonatkozó európai uniós előírásoknak megfelelően a korábban bezárásra került hulladéklerakók rekultiválásával azok környezeti kockázatát minimálisra csökkentse. Az európai uniós támogatással, a Kohéziós Alap finanszírozásával megvalósuló projekt kedvezményezettje a Dél-alföldi Térségi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás. A projektben a települési önkormányzatokat önrész nem terheli.

A kivitelezést az AS Szeged Konzorcium (vezető: A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft., tag: SWIETELSKY Magyarország Kft.) végzi. A mérnöki feladatokat az EUCON Konzorcium (vezető: EUROUT Kft.), a projektmenedzsmenti feladatokat a Technoplus Környezetvédelmi Technológiai Fejlesztő Kft. látja el, míg a PR-feladatokért a Factory Creative Studio Kft. felel.

Meghívó

Janotka Jánossal, a mérnök szervezet képviselőjével készül az interjú