A weboldal akadálymentes változatához kattintson ide!

A 26 Szeged környéki település 27 elhagyott, bezárt szilárdhulladék-lerakójának rekultivációja több mint egy évvel ezelőtt, 2011 februárjában kezdődött. A 2012 őszén befejeződő, mintegy 2,7 milliárd forintos összköltségű, Szegedi Regionális Hulladékkezelési Program Hulladéklerakók Rekultivációja című Környezet és Energia Operatív Program keretein belüli beruházás során összesen 414 ezer 840 négyzetméter területet rekultiválnak, és 57 142 köbméternyi hulladékot szállítanak el hulladéklerakókról. Az elmúlt több mint egy esztendőben Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Domaszék, Dóc, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös (régi és új lerakó), Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Tompa, Üllés, Zákányszék, Zsombó lerakóin dolgoztak a munkagépek. A lerakókon a hulladék áthalmozása illetve elszállítása már megtörtént, a kubatúrákat kialakították. Egyes területeken – így Deszken is – az elmúlt hetekben kialakították a monitoring kutakat, füvesítettek. A lerakók egy részén a fásítást, növénytelepítést a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola diákjai végezték.

Király László deszki polgármester a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: nagy öröm egy kis település számára, hogy tagja lehet a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulásnak, ráadásul úgy, hogy ugyan annyi szavazattal rendelkezik, mint a lakosságszámban Deszket többszörösen meghaladó Szeged. A társulással együttműködve a település sokat tehet a környezetvédelemért. Hozzátette: a régi hulladéklerakó felszámolása rég várt projekt volt, amely most az utolsó fázisába ért a településen.

A projektmenedzsmentet ellátó Technoplus Kft. képviseletében Fogas Péter arról beszélt, hogy a projektben a kivitelezés és a kifizetések is a tervezett ütemezés szerint haladnak.

Bacsa Pál, az Eucon Konzorciumot vezető Eurout Kft. képviselője arra mutatott rá: a 26 településen a 27 lerakó rekultiválása nagy részben elkészült, a kubatúrákat, övárkokat kialakították, a monitoring-kutakat elhelyezték. A terület tájbaillesztését elősegító füvesítés és a fásítás megtörtént Deszken illetve a lerakók nagy részén, a többi a természet dolga. A kisarjadó fű és a megerősödő csemeték nem sokára egészen más képet fognak mutatni azokon a területeken, ahol korábban hegyekben állt a szemét.

Farkas Edit, a kivitelező AS Szeged Konzorciumot vezető A.K.S.D Városgazdálkodási Kft. képviseletében arról számolt be, hogy Deszken a fásítás és a füvesítés megtörtént, a monitoring kutat is telepítették.

Kubatúra a hulladékudvarból

A rekultivált hulladéklerakó

Király László, Fogas Péter, Bacsa Pál és Farkas Edit a sajtótájékoztatón

Király László, Fogas Péter, Bacsa Pál és Farkas Edit a sajtótájékoztatón