A weboldal akadálymentes változatához kattintson ide!

Jelentős előrehaladás történt ebben az esztendőben a Szegedi Regionális Hulladékkezelési Program, hulladéklerakók rekultivációja című, KEOP-2.3.0/2F/09-2009-0012 azonosító számú projektben, amelyben végleges rekultivációt végeznek az alábbi településeken: Algyő, Ásotthalom, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös régi, Öttömös új, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Tompa, Üllés, Zákányszék, Zsombó. Balástyán, Domaszéken és Szatymazon részleges elszállítást majd végleges rekultivációt végeznek, Bakson és Dócon pedig rostálással való felszámolásra kerül sor.

A projekt évzáró sajtótájékoztatóján Bacsa Pál projektfelelős, a mérnöki feladatokat ellátó EUCON Konzorcium (vezető: EUROUT Kft.) képviseletében elmondta: a Szeged környéki 27 hulladéklerakóból 25-nél a munkálatok jelentős része elkészült, a lerakókon kialakították a hulladéktest-depóniát, a hulladéktestet a műszaki előírásoknak megfelelően lezárták. Itt már csak a növénytelepítés és tájba illesztés van hátra. A hulladéktesteket füvesítik, majd a depónia körül 6-10 méteres erdősávot és cserjést alakítanak ki, amely a szél erózióját hivatott kellő mértékben meggátolni. A lerakók közül csupán Kelebián és Csengelén nem kezdte meg a munkát a kivitelező, ezeken a területeken 2012 elején vonulnak fel a munkagépek.

A projektmenedzsmentet ellátó Technoplus Környezetvédelmi Technológiai Fejlesztő Kft. projektmenedzsere, dr. Tóth Árpád arról számolt be, hogy a projekthez kapcsolódó számlák kifizetése megfelelően halad, a 2,7 milliárd forint értékű projekt pénzügyi rendezése már meghaladta az 50 százalékot.

A 2012 őszén befejeződő, mintegy 2,7 milliárd forintos összköltségű beruházás során 26 település 27 hulladéklerakóján közel 414 ezer 840 négyzetméter területet rekultiválnak. Az idevonatkozó európai uniós előírásoknak megfelelően a korábban bezárásra került hulladéklerakók rekultiválásával környezeti kockázatuk minimálisra csökken. Az európai uniós támogatással, a Kohéziós Alap finanszírozásával megvalósuló projekt kedvezményezettje a Dél-alföldi Térségi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás. A projektben a települési önkormányzatokat önrész nem terheli. A kivitelezést az AS Szeged Konzorcium (vezető: A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft., tag: SWIETELSKY Magyarország Kft.) végzi. A mérnöki feladatokat az EUCON Konzorcium (vezető: EUROUT Kft.), a projektmenedzsmenti feladatokat a Technoplus Környezetvédelmi Technológiai Fejlesztő Kft. látja el, míg a PR-feladatokért a Factory Creative Studio Kft felel.

Meghívó

Sajtóközlemény