A weboldal akadálymentes változatához kattintson ide!

Több mint 11 000 négyzetméteres területen mintegy 20 000 köbméter hulladékot mozgatott meg a kivitelező a rekultiválásra kijelölt területen – hangzott el a bezárt forráskúti hulladéklerakónál tartott sajtótájékoztatón. Az Európai Unió által támogatott, Kohéziós Alapból finanszírozott, több mint 2,7 milliárd forint összköltségű projekt során Szeged környékén 26 település 27 elhagyott, bezárt hulladéklerakóját rekultiválják – a forráskúti ezek egyike. Fodor Imre polgármester hangsúlyozta: végre eltűnik egy szégyenfolt, a kivitelezést végző AS Szeged Konzorcium vállalkozási igazgatója, Csatári Gábor pedig arra mutatott rá: a kivitelezést augusztus 1-jén kezdték, és szűk három hónap alatt teljesítették a projekt harmadát.

Forráskúton a hulladékot a helyszínen áthalmozták, vagyis kisebb területre rendezték, tömörítették, és olyan záróréteget alakítottak ki, mely megakadályozza, hogy a csapadék bejusson a hulladéktestbe és káros anyagokat mosson ki. A hulladékra 60 centiméter szennyezésmentes és 40 centiméter humuszban gazdag talaj került. A depóniában a talajvíz esetleges változásának mérésére figyelőkutat is építettek.  Az utolsó ütemben a területet füvesítik, és úgynevezett véderdő sávot hoznak létre, amelynek állományát az alábbi fafajtákból választják majd ki:  nemes nyár, ezüst hárs, magas kőris, mezei juhar, kis levelű hárs, ostorménfa, egybibés galagonya, csíkos kecskerágó és veresgyűrűs som.

A program kedvezményezettjének, a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulásnak az elnökét, dr. Botka Lászlót a sajtótájékoztatón dr. Szentgyörgyi Pál, Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője helyettesítette. Dr. Szentgyörgyi Pál azt mondta: a települések polgármesterei tíz éve várnak arra, hogy a rekultivációs program megvalósuljon, aminek köszönhetően a térségben végre a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő hulladékgazdálkodást lehet majd végezni.

A 2012 őszén befejeződő, mintegy 2,7 milliárd forintos összköltségű, Szegedi Regionális Hulladékkezelési Program Hulladéklerakók Rekultivációja című Környezet és Energia Operatív Program keretein belüli beruházás során összesen 414 ezer 840 négyzetméter területet rekultiválnak, és 57 142 köbméternyi hulladékot szállítanak el 26 település 27 hulladéklerakójáról.

 

Meghívó

Meghívó

Az elkészült hulladéklerakó

Az elkészült forráskúti lerakó

Sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató (felszólalók balról jobbra: Nyemcsok Éva Eső, Dr. Szentgyörgyi Pál, Dr. Csatári Gábor, Bacsa Pál, Tóth Árpád és Fodor Imre)