A weboldal akadálymentes változatához kattintson ide!

Hosszú idő után végre elkezdődik 26 Csongrád és Bács-Kiskun megyei település 27 bezárt szilárdhulladék-lerakójának rekultivációja – jelentették be Kisteleken, a „Szegedi Regionális Hulladékkezelési Program, Hulladéklerakók rekultivációja” című KEOP-2.3.0/2F/09-2009-0012 azonosító számú projekt nyitórendezvényén.

A 2,79 milliárd forintból megvalósuló, a tervek szerint 2012 őszén véget érő projektet az Európai Unió támogatta – mondta Makrai László, a 27 szilárdhulladék-lerakó felszámolását és rekultiválását koordináló Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes, a Vidékfejlesztési Minisztérium hulladékgazdálkodási főosztályvezetője, aki az ISPA pályázatok óta kíséri figyelemmel a térségbeli bezárt hulladéklerakók rekultivációjának sorsát,  örömmel üdvözölte, hogy a munka végre elkezdődik. Hangsúlyozta: a bezárt lerakókkal kapcsolatos munkák a Dél-alföldi Hulladékgazdálkodási Társulásnak – amelyet 33 települési önkormányzat alapított meg – egy fillérbe sem kerülnek. Ez azért fontos, mert vélhetően ez lesz az utolsó ilyen finanszírozású EU-s projekt, az unió tervei szerint ugyanis 2012-ben befejezik a kedvezményezettek számára teljesen ingyenes rekultivációs tenderek támogatását.

A másfél éves projekt az alábbi területeket érinti: Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Dóc, Domaszék, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös (régi és új lerakó), Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Tompa, Üllés, Zákányszék, Zsombó.
A rekultiváció során a 26 település 27 bezárt szilárdhulladék-lerakóján a hulladékot depóniákba rendezik, majd tömörítik. A tömörített hulladékra szigetelőréteg és füvesített talaj kerül. Dóc és Baks településről viszont elszállítják a hulladékot, ezek a területek ugyanis bekerültek a Natura 2000 programba, így védelem alatt állnak.
A rekultiváció során és után a talajvíz minőségét folyamatosan ellenőrzik, hiszen a természetes vízbázis védelme az egyik legfontosabb feladat a munkálatok során. A cél az, hogy az érintett területek a rekultiváció után ugyan olyanok legyenek, mint előtte voltak.

A projektben résztvevő szervezetek: Dél-alföldi Hulladékgazdálkodási Társulás (kedvezményezett:), Technoplus Környezetvédelmi Technológiai Fejlesztő Kft. (projektmendzsment szervezet), Factory Creative Studio Kft. Integrált Kommunikációs Ügynökség (PR és Kommunikáció), EUCON Konczorcium (vezető: EUROUT Kft., mérnök szervezet), AS Szeged Konzorcium (vezető: A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft., tag: SWIETELSKY Magyarország Kft., kivitelező).

Nyitórendezvény meghívója

A nyitórendezvény meghívója

A nyitórendezvény helyszíne

A nyitórendezvény helyszíne: a kisteleki Rendezvényház

A bejárat

A bejárat

Vendégregisztráció

Vendégregisztráció

Megérkezik Dr. Csatári Gábor, a kivitelező A.K.S.D Városgazdálkodási Kft. képviseletében

Megérkezik Dr. Csatári Gábor, a kivitelező A.K.S.D Városgazdálkodási Kft. képviseletében

Fogas Péter (Technoplus Kft.), Kálóczy Éva (projekt asszisztens, Technoplus Kft.) és Tóth Árpád (Technoplus Kft. cégvezetője) érkezik

Fogas Péter (Technoplus Kft.), Kálóczy Éva (projekt asszisztens, Technoplus Kft.) és Tóth Árpád (ügyvezető igazgató, Technoplus Kft.) érkezik

Dr. Koltainé Farkas Gabriella (munkaszervezet vezető, Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás)

Dr. Koltainé Dr. Farkas Gabriella (munkaszervezet vezető, Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás)

Előadás alatt

Előadás alatt

Tóth Zsuzsa (operatív igazgató, Factory Creative Studio Kft.) nyilatkozik a Kisteleki TV-nek

Tóth Zsuzsa (operatív igazgató, Factory Creative Studio Kft.) nyilatkozik a Kisteleki TV-nek

 

Sajtószemle

A rekultivációs projektről a sajtó is beszámolt. A cikkek az alábbi linkekre kattintva olvashatók:

http://www.elemzeskozpont.hu/content/hullad%C3%A9klerak%C3%B3k-rekultiv%C3%A1ci%C3%B3ja-kezd%C5%91dik-d%C3%A9l-alf%C3%B6ld%C3%B6n

http://www.mno.hu/portal/783123

http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/05/hulladeklerakok-rekultivacioja-kezdodik-a-del-alfoldon.html

http://www.econom.hu/hulladeklerakok-rekultivacioja-kezdodik-a-del-alfoldon

http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/05/hulladeklerakok-rekultivacioja-kezdodik-a-del-alfoldon.html

http://deliszo.hu/2011/05/hulladeklerakok-rekultivacioja-kezdodik-a-del-alfoldon/

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/gazdasag/megkezdodik-a-rekultivacio-a-del-alfoldon-376332

http://gazdasag.hirfal.hu/hulladeklerakok_rekultivacioja_kezdodik_a_del_alfoldon-4021271.html

http://tisztajovo.hu/2011/05/11/27-bezart-hulladeklerako-rekultivacioja-kezdodik-a-del-alfoldon/